S:T BOTVIDS KATOLSKA FÖRSAMLING

En församlingsmedlems pilgrimsresa till Rom

Jag startade min motorcykelresa (MC) på fredagen 24/6, Midsommarafton kl. 11 och anlände till Rom sent på måndag kväll efter att ha kört genom Danmark, Tyskland, Österrike och Italien. Resan ned gick bra och i högt tempo efter autobahn och autostradan ned mot Rom.

Fick inkvartering i polska pilgrimshuset Johannes Paulus II, genom dom ordnades också två biljetter till Petrus och Paulus mässan på onsdag kl. 09,30, mer om detta senare. Detta var både min första resa till Italien och Rom, så jag hade mycket att välja på och uppleva. Men fokuserade på Vatikanen då detta var en pilgrimsresa.

Tisdagen ägnade jag åt att besöka Vatikanen och Sankt Peterskyrkan. Åkte pendeltåg in till Vatikanen och klev av vid stationen Roma S. Pietro från vilket det endast var en kort bit att gå till Vatikanen.

Först ägnade jag tiden och gick tunt och fotade och ta in atmosfären, Peterplatsen är en helt fantastisk plats, så mycket historia redan där. Enligt traditionen blev Sankt Petrus korsfäst upp och ned på denna plats i närheten av den obelisk som finns där. Drack också vatten ur de källor som finns runt Peterplatsen och i hela Rom, Rom är känd för sitt friska och svala vatten och det behövdes verkligen i den hetta som var, inte en dag under 30 grader C de tre dagar jag var där.

Redan denna första dag så besökte jag Basilikan, Peterskyrkan och det jag kan säga om den är att den är magnifik, jag personligen har inte upplevt någon byggnad som ens kommer i närheten av prakt, lyster och upphöjdhet. Peterskyrkan ligger också på en kulle. I kyrkorummet i närheten av dess ingång ligger Johannes Paulus II begravd och många kom för att våra honom och be där, så även jag. Framförde senare mitt tack till honom för det fina boende jag fick bo på och de biljetter som jag försågs med.

På onsdagen var det dags för Helig mässa på högtidligheten för de heliga Petrus och Paulus, den 29 juni, se direktlänk: https://www.vaticannews.va/sv/paven/news/2022-06/paven-det-ar-mottagandets-tid-i-kyrkan-finns-plats-for-alla.html.

Påven Franciskus predikade på italienska så jag förstod inte så mycket men den jag kom i sällskap med talade italienska och översatte en del.

Hur jag fick biljett till denna mässa är en historia i sig som är värd att berätta, de ska normalt bokas två månader i förväg fick jag veta av ett befäl i Schweizergardet. Den nattportier som tog emot mig sent på måndag och jag kom på god fot med varandra. På måndag kväll gick jag ned för att fråga om det gick att få frukost tidigare så jag kunde ställa mig långt fram i kön och komma in i Basilikan när de släpper på för att fylla upp de tomma platserna. Han gav mig då två biljetter fast jag upplyste honom att jag endast behövde en. Väl framme i Vatikanen ställde jag mig i kön för att komma in, här är det värt att uppmärksamma att många som står i denna kö har ingen biljett utan hindrar oss andra med biljett att komma framåt.

Mot slutet av denna kö dyker det upp en ung man vid namn Roberto som frågar om det är någon som har en biljett över. Jag frågar om han är katolik vilken han svarade Ja! på. Jag informerade då att detta var hans ”lucky day” och han fick min andra biljett, detta var också han näst sista dag i Rom. Då Roberto studerat tre år i Rom och kunde italienska så var det mycket värdefullt för mig att ha honom vid min sida under hela mässan, både för språket och kunskap om Vatikanen och Peterskyrkan.

Jag tog emot kommunionen under denna mässa vilket kändes underbart och speciellt.

På torsdagen som var min sista dag i Rom så for jag in tidigt för att hinna gå upp i Basilikans tak, 551 trappor ena vägen, så sammanlagt var det 1 102 trappsteg, det blev svettigt men var så klart värt ansträngningen. Kändes självklart för mig att ta trapporna. Uppifrån där såg jag ned i kyrkorummet och utanpå såg jag Rom i alla riktningar. De har också en mycket bra souvenirbutik uppe i Basilikan. Ett litet tips, köp olika religiösa saker i en av Vatikanens egna butiker. De är billigare!

Gjorde också ett andra besök i gravkatakomberna som finns under kyrkorummet och det var speciellt att besöka Sankt Petrus grav, någon hade visat honom sin vördnad genom att lägga en bukett av rosor där.

Det finns så klart mycket mer att säga om Peterskyrkan, det magnifika kyrkofönster där den Heliga Ande är avbildad som en duva och Kristuskorset under fönstret samt de flertal böne rum där det finns tillfälle att be.

Jag lämnade Rom klockan 15,30 på eftermiddagen för att slippa hettan under dagen. Men hemresan är en helt annan historia.

En mycket tacksam pilgrim som är välbehållen tillbaka i Stockholm efter en strapatsrik och välsignad resa.

Martin Hånell